Historian merkityksestä

Tänään jutellessani kansantaloustieteen luennon jälkeen yhden opiskelutoverini kanssa historian opettamisesta muistui mieleen taannoinen keskustelu taksikuskin kanssa (ei mulla taksiin ole varaa, olin töissä). Olin maininnut opiskelevani yhteiskuntahistoriaa (niinku mä aina sanon, talous- ja sosiaali on liian mutkikasta). Kuski totesi, ettei oikein tiedä mitää historiaa turhempaa ainetta ja ettei voinut koulussa tajuta, miksi sitäkin piti opiskella. Taisin siinä tilanteessa vain todeta, jotain sen suuntaista kuin: ”mitä pitempään oon historiaa opiskellut, sitä paremmin huomaa miten turhia juttuja koulussa opetetaan. Jotain antiikin Kreikan pylväitä ja keskiaikaisia kirkkotyylejä.” Olin juuri avustettani kanssa jäämässä pois, enkä ehtinyt jatkaa. Jäin kuitenkin miettimään, että mun historian opiskelijana ja mahdollisesti tulevana opettajana pitäisi varmaan osata kertoa, miksi historiaa pitää opettaa ja opiskella. Ihan ilman mitään asiaa koskevia lähteitä konsultoimatta sanoisin, että neljästä syystä:

1. Ymmärtääksemme paremmin nykyisyyttä
2. Nähdäksemme, ettei nykyjärjestelmä ole väistämättömyys
3. Muistaaksemme ja ymmärtääksemme entisajan ihmisiä ja elämää
4. Muistaaksemme ja pystyäksemme tunnustamaan ja kohtaamaan historian traumat

Ensimmäinen kohta lienee itsestäänselvä. Jos tahtoo ymmärtää nyky-yhteiskuntaa, täytyy olla jokin käsitys kehityksistä, jotka ovat johtaneet siihen. Niin ja kai historiasta voi myös ottaa opikseen.

Toinen kohta perustuu näkemykseen, jonka mukaan historia on jatkuvia valintoja eikä historialla ole mitään päämäärää tai päätepistettä. Tietyt valinnat eri aikoina ja paikoissa ovat johtaneet nykyisen kaltaiseen maailmaan. Toisenlaiset valinnat olisivat johtaneet toisenlaisiin tuloksiin. Toisin sanoen ei ole mitään syytä olettaa, että nyky-eurooppalainen yhteiskunta olisi ainoa tai paras vaihtoehto. Tällainen näkemys auttaa suhtautumaan kriittisesti yhteiskuntaan ja sen ”välttämättömyyksiin”, kyseenalaistamaan vallitsevan järjestyksen sekä vapautumaan kuvittelemaan, että mitä vois olla.

Kolmas kohta lähtee ajatuksesta, että ihmisten (ja mikseivät eläintenkin) elämät ovat arvokkaita ja muistamisen arvoisia sinänsä. Tärkeitä eivät ole vain suurmiesten elämät vaan myös historian marginaalien ja häviäjien elämät. Suurmiesten lisäksi naiset, lapset, etniseltä taustaltaan ei-eurooppalaiset, homoseksuaalit, köyhät, orjat, sairaat, rikolliset ja eläimet tulee muistaa ja tuoda päivänvaloon. Näiden ryhmien kautta avautuu myös historian pimeämpi puoli; Se, ettei teollinen vallankumous merkinnyt kaikille elintason kasvua ja helpompaa elämää, ettei Itä-Euroopan komeita kartanoita olisi rakennettu ilman halpaa maaorjatyövoimaaa, että protestanttinen usko huononsi naisen asemaa perheessä asettemalla miehen ehdottomaksi perheen pääksi, että halpa liha merkitsi lihansyönnin demokratisoitumisen lisäksi tuotantoeläinten olojen huononemista ja niin edelleen.
Toisaalta parhaimmillaan historia voi lisätä kulttuurista ymmärrystä. Jos pystymme ymmärtämään menneen ajan ihmisten näkemyksiä itsestään ja maailmasta, meidän on helpompi ymmärtää myös nykymaailman erilaisia kulttuureja. Lisäksi historia osoittaa, ettei miedän tapamme ajatella ole ainoa ja että nykyiset käsitteet ovat historiallisia.

Neljäs kohta yhdistää ”ei koskaan enää tarinat” ja menneisyyden hallinnan. Vaikka onkin viimeisenä, tämä on tavallaan kaikkein tärkein kohta. Meidän ei tule koskaan unohtaa Holocaustia tai Hiroshiman ja Nagasakin pommeja, sillä uskon, että tällaisten äärimmäisten tapausten kohdalla voimme ehkä jopa ottaa opiksemme historiasta. Muistamisen alku on kiperienkin asioiden myöntäminen. Esimerkiksi ajopuiden ja erillissotien sijaan pitäisi pystyä kohtaamaan se tosiasia, että Suomi oli natsi-Saksan liittolainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s