Liityn Vasemmistoliittoon…

…jos Paavo Arhinmäestä tulee puolueen puheenjohtaja. Ei siksi, että kaipaisin messiasta, vaan koska Arhinmäki nyt vain on ainoa konkreettinen toivo siitä, että puolue voisi uudistua ja nuorentua. Tähän tarvitaan kuitenkin muitakin kuin Arhinmäki. Siksi kehotankin kaikkia niitä punavihreitä tyyppejä, jotka ovat vuosikaudet dissaten kannattaneet Vasemmistoliittoa tekemään samoin. Ja erityisesti niitä tyyppejä, joiden kesken päätös eilen syntyi.

Miten tähän on tultu? Päätöksestä lienee kiittäminen eurovaaleja. Vielä sunnuntaina olin vakuuttunut, että Vasemmistoliitto ja näin ollen vasemmisto, ovat kuolleet. Epätoivoinen analyysini oli, että vasemmistopuolue voi säilyä Suomessa vain jos samanaikaisesti: 1) Vasemmistoliitto hajoaa ja 2) Vihreät riitautuvat keskenään niin, että puolueen punavihreä siipi irtaantuu puolueesta. Vasemmistoliiton ja Vihreiden punavihreät perustavat uuden vasemmistopuolueen. Ei kovin todennäköinen skenaario. Vihreillä menee juuri nyt niin lujaa, että mölyt pysyvät mahoissa, nykytilanne on vain kaikille niin edullinen.

Tällä hetkellä olen melkein sitä mieltä, että eurovaalitappio oli hyvä asia Vasemmistoliitolle. Tämän täytyy olla aallonpohja, joka herättää kaikki puolueessa. Vanhankin jengin on pakko hyväksyä se, että puolueen on muututtava, jos se tahtoo olla puolue ensinkään. Nuori jengi sen sijaan ehkä havahtuu siihen, että dissailut on dissailtu ja että nyt on tehtävä jotain.

Minulla on miltei toiveikas ole. Uskon ihan tosissani, että Vasemmistoliitolla mahdollisuudet kehittyä sellaiseksi punavihreäksi puolueeksi, jonka voisin kokea omakseni. Vasemmistolle on tilausta. Kun politiikassa paino siirtyy yhä enemmän liberaali-konservatiivi, vihreät-persut -akselille, tarvitaan puoluetta, joka on arvoliberaali ja vihreä, mutta näyttää samalla, että vasemmisto-oikeisto -jako ei ole kadonnut minnekään ja että se on elimellisen tärkeä maailman ymmärtämisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen kannalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s