Budjettiesitys unohtaa opiskelijat

Alla HYYn hallituksen blogissa alunperin julkaistu teksti.

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla esityksensä valtion talousarvioksi 2011. Kuten SYL ja SAMOK kannanotossaan toteavat, opiskelijat on unohdettu budjetissa täysin. Samaan aikaan kun sellaiset vähimmäisetuudet, kuten lapsilisät, kotihoidontuki, yksityisen hoidontuki ja pienimmät kuntoutus- ja päivärahat ollaan SATA-komitean esityksen mukaisesti sitomassa elinkustannusindeksiin, jätetään opintotuki indeksin ulkopuolelle. Tämä siitäkin huolimatta, että opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen alainen opintotuen rakenteellisen uudistamisen johtoryhmä ovat esittäneet opintotuen sitomista indeksiin sekä ateriatuen korottamista. Myöskään heikossa taloudellisessa asemassa olevien lapsiperheellisten opiskelijoiden asemaa parantavaa huoltajakorotusta talousarviosta ei löydy.

Lisäksi viimeaikojen linjaukset verotuksesta näyttävät opiskelijoiden ja muiden pienituloisten näkökulmasta huonoilta. Työnantajien Kela-maksun poiston synnyttämän kuopan täyttämiseksi budjetti esittää energiaverojen kiristämistä. Tätä uudistusta Jyrki Katainen on nimittänyt vihreäksi verouudistukseksi. Kaukolämmitteisessä kerrostalossa lämmityskustannukset nousevat keskimäärin kuusi euroa kuukaudessa. Tämä ei ehkä tunnu paljolta, mutta kun samaan aikaan vuokrat jatkavat nousuaan, alkaa asuminen etenkin pääkaupunkiseudulla olla aivan liian kallista opiskelijalle. Energiaverojen kiristäminen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, koska suurimman energian käyttäjän, teollisuuden energiankulutusta ei muuten saada laskuun. Onko kaukolämpöön kohdistuva vero kuitenkaan paras ratkaisu?

Kuten talousarvioesityksessä todetaan, ilmastonmuutoksen torjuminen maksaa. Siinä, kenelle lasku kohdennetaan, on kuitenkin kyse poliittisesta valinnasta. On tärkeää huomata, että yhdessä arvonlisäveron kiristyksen kanssa valtion budjetti vie Suomea kohti tasaveroa, sillä arvonlisäveroa maksavat kaikki saman verran riippumatta tuloista. Jos ja kun verotusta on kiristettävä, se olisi reiluinta tehdä progressiivisesti, ja energiaverojen kiristämisen yhdessä olisi huomioitava vaikutukset pienituloisiin. Huomionarvoinen on myös se seikka, että budjettiesityksen verojen kiristyksillä kompensoidaan työnantajien Kela-maksun poistoa. Kyseessä on siis myös tulonsiirto työntekijöiltä pääomanomistajille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s