Olkiluoto – we did it!

Olkiluodon blokkauksella lauantaina 28.8. protestoitiin ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Olkiluodon työmaa oli osuva kohde, sillä sen kolmannen reaktorin rakentamisprosessi kiteyttää kolme ydinvoiman keskeistä ongelmaa: rakentamisen kalleus, rakentamisen hitaus ja turvallisuusongelmat. Turvallisuuslaiminlyöntien lisäksi, Olkiluodon työmaalla on suuria ongelmia työehtojen noudattamisen kanssa. Ydinvoimalaa rakennetaan suurelta osin alipalkattujen siirtotyöläisten voimin, kuten Anna Kontulakin uusimmassa kirjassaan kirjoittaa.

Mutta mitä Olkiluodossa tapahtui?

Tempaus alkoi klo 06. Liivipukuiset lähinnä keski-ikäiset tai vanhemmat naiset eivät tyytyneet vain Olkiluodontien sulkemiseen vaan päättivät sulkea myös maantien.

Pian poliisi siirsi blokkauksen takaisin Olkiluodontielle.

Aamun kylmyys alkoi hellittää. Kun aurinko kipusi puiden latvojen yli, oli jo melkein lämmin.

Blokkausleiriä telttoineen.

Koska poliisi esti ydinvoimalaan vievien sivuteiden blokkauksen, blokkaajat päättivät protestiksi tukkia maantien uudelleen. Menkööt kaikki ydinvoimalaan!

Näin vaarallisia olimme:

Blokkaus kesti yhteensä yhdeksän tuntia. Voi vain ihailla banderollien kanssa seisoneitten sisua.

Onneksi oli tarjolla ruokaa.

Blokkaus loppui kolmelta iltapäivällä. Olkiluodontie pidettiin suljettuna yhdeksän tuntia, pienemmät ryhmät sulkivat myös muita teitä. Hetken aikaa kaikki reitit ydinvoimalaan olivat kiinni. Vaikka blokkaus jäikin suurelta osin symboliseksi, se oli menestys: kaikki isoimmat mediat olivat paikalla ja uutisoivat siitä. Lisäksi se oli osallistujilleen hyvä kokemus. Suomessa ei ole tehty vastaavaa aikaisemmin tai ainakaan aikoihin. Toivon mukaan Olkiluodon esimerkki innostaa jatkamaan samankaltaista toimintaa. Seuraavalla kerralla suljetaan voimala ihan oikeasti!

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Olkiluoto – we did it!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s