Seksiä ja sukupuolia

Jokaisella tulee olla oikeus haluamaansa sukupuolen ja seksuaalisuuden toteuttamiseen. Käsitys kahdesta toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta ja heteroseksuaalisuuden ensisijaisuudesta pitää yllä sukupuolien ja seksuaalisuuksien välistä hierarkiaa ja kohtelee väkivaltaisesti niitä, jotka eivät sovi tähän käsitykseen. On luotava tilaa moninaisuudelle ja kunnioitettava jokaisen seksuaalista ja sukupuolista itsemääräämisoikeutta.

– Vasemmiston tavoiteohjelma 2010

Jako kahteen vastakkaiseen sukupuoleen on yksi yhteiskuntamme keskeisimmistä jaoista. Suunnilleen ensimmäinen asia, johon vastaantulevassa ihmisessä kiinnitämme huomiota, on tämän sukupuoli. Ja jos emme saa siitä selvää, asia jää häiritsemään. Jako homo- ja heteroseksuaalisuuteen pohjautuu sukupuolijakoon. Sukupuolijaon keskeisyys tekee kysymyksen seksuaalisesti suuntautumisesta tärkeäksi, vai minkä muun takia sillä olisi mitään väliä, ketä kukakin tykkään panna tai minkä vuoksi muuten rakentaisimme identiteettiämme seksuaalisen maun ympärille? Vaikka Päivi Räsänen homofobisine mielipiteineen alkaakin olla vähemmistössä, kulttuurissamme heteroseksuaalisuus nähdään edelleen normina ja harvoin tätä edes pidetään ongelmana. Valitettavan usein keskustelu jää siihen, että kunhan homoille taataan samat oikeudet ja kunhan heitä suvaitaan, kaikki on ok. Harvoin kyseenalaistetaan seksuaali- ja sukupuolijaon mielekkyyttä. Kuten ylläoleva lainaus sanoo, kuitenkin lopulta jako ja siihen sisältyvä hierarkia, tuottaa tilanteen, jossa on tarpeellista keskustella samoista oikeuksista ja suvaita.

Sukupuoli- ja seksuaalikategorioiden ahtaus ei ole yhdentekevä kysymys. Jokainen on varmasti kohdanneet epämiellyttäviä tilanteita sen vuoksi, että hänen on oletettu toimivan tietyllä tavalla tai näyttävän tietynlaiselta sukupuolensa vuoksi. Naiset kärsivät siitä, että mies ja miehinen on hierarkiassa ylempänä ja nainen ja naisinen on vähämpiarvoista ja poikkeus. Systeemi on suorastaan väkivaltainen niiden osalta, jotka eivät mahdu normaalin rajoihin: esimerkiksi ei-heteroseksuaaleille ja transsukupuolisille. Oma itsensä on oikeutettava jatkuvasti, toisaalta selitettävä, toisaalta varottavasta pitämästä liikaa numeroa. Myös se mikä on normaali parisuhde ja oikea ja hyväksytty tapa harrastaa seksiä määritellään normatiivisesti, ja selittelemään, piilottelemaan ja häpeämään joutuvat kaikki, jotka harrastavat normin vastaista seksiä. Asiaa ei auta se, että puolustettaessa vähemmistöjen oikeuksia, keskeinen argumentti on samuus. Homoille kuuluvat samat oikeudet kuin heteroille, koska homot ovat ihan samanlaisia ihmisiä, elävät ihan samanlaisissa suhteissa, viettävät samanlaista arkea ja haluavat samoja asioita kuin heterot. Saadakseen yhdenvertaisen aseman, vähemmistöjen on tultava samanlaisiksi. Ja samalla taas uusi ryhmä ihmisiä työnnetään marginaaliin.

Tämän lisäksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat saavat myös pelätä konkreettisesti turvallisuutensa puolesta, etenkin kun rasistinen ja homofobinen liikehdintä näyttää olevan kasvussa.

Olemme tuskin pääsemässä sukupuolesta eroon lähitulevaisuudessa. Eikä sukupuoli tai varsinkinkaan seksuaalisuus ole vain negatiivinen asia. Oma ja toisten sukupuolen ilmaisu ja sukupuolinen ruumis ovat niitä asioita, joista saamme nautintoa. Ruumis kiihottaa ja kiihottuu, sukupuolen ilmaisut saavat meidät haluamaan. Ei ole väärin nauttia omasta ja toisten sukupuolesta. Pyrkimyksenä ei tule olla harmaa neutraalius vaan ruumiiden moninaisuus, jossa tiukat normit eivät määritä ilmaisun keinoja tai halun kohteita.

Ja miten tähän päästään? Vaikka lainsäädäntö ei ratkaise kaikkea, perusasioiden on oltava kunnossa: avioliiton tulee olla mahdollinen parin sukupuolista riippumatta. Lisäksi transsukupuolisuuden hoitokäytännöt tulee ottaa kriittiseen tarkasteluun. Onko välttämätöntä, että juridinen sukupuoli on sidottu tiettyihin ulkoisiin sukupuolipiirteisiin? On ihmisoikeusloukkaus, että, että sukupuolen vaihtamisen edellytyksenä on steriiliys. Koulu on keskeinen kasvatuspaikka ja siksi koulussa pitäisi tarjota tietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Enkä tällä tarkoita kaikkien vähemmistöjen listaamista, vaan sitä, että sukupuoli- ja seksuaalijako otettaisiin kriittiseen tarkasteluun ja annettaisiin eväitä oman olemisen ja halujen tunnusteluun ja tunnistamiseen.

Lopulta vallankumous tapahtuu kuitenkin alhaalta päin. Tekemällä naurettavaksi ja tekemällä sukupuolta väärin, voimme osoittaa kuinka keinotekoisesta jaosta on kyse ja kuinka se pysyäkseen yllä vaatii jatkuvaa tekemistä. En halua kieltää biologiaa vaan sanoa, että myös biologia saa merkityksensä kulttuurissa. Ei ole mitenkään itsestään selvää ja välttämätöntä, että juuri sukupuolta määrittävät biologiset piirteet saavat kulttuurissamme niin suuren painoarvon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s