On hyvä että romanit ovat täällä

Sisäministeriön työryhmä esittää kerjäämisen kieltämistä lailla. Sosiaali- ja terveysministeriö ja oikeusministeriö vastustavat esitystä, asiantuntijat tyrmäävät esityksen järjettömänä, toimimattomana ja huonosti valmisteltuna. Asiantuntijoiden arvostelun mukaan laki on perustuslain kannalta ongelmallinen, syrjivä ja ajaisi kerjäläiset rikollisuuden pariin. Vaikka työryhmä muuta vakuuttaakin, laki on suunnattu tiettyä ryhmää – romanisiirtolaisia – vastaan. Tästä kertoo se, että kiellettyä olisi nimenomaan toistuva kerjääminen toimeentulon lähteenä. Ei myöskään tarvitse olla lainoppinut huomatakseen kaikkein absurdeimmat kohdat; työryhmä esittää, että kerjäämiseksi laskettaisiin ”näennäiset” musiikkiesitykset. Facebook-yleisö onkin jo reagoinut tähän riemastuttavaan käsitteeseen, itsekin liityin aamulla NäMu – näennäisen musiikin ystävät -ryhmään.

Kerjääminen on äärimmäinen keino toimeentulon hankkimiseksi ihmisille, joilla ei ole juuri vaihtoehtoja. Puhe ongelmiin puuttumisesta lähtömaissa ei oikeuta kerjäämisen kieltoa. Lähtömaissa tehtävä työ (jota ei juuri tehdä) ei myöskään poista kaupungin vastuuta asukkaistaan. Jokaisella ihmisellä on oikeus terveydenhuoltoon ja asuinpaikkaan ja jokaisen lapsen tulee päästä kouluun riippumatta, mistä on tänne tullut. Näihin ongelmiin on puututtava tässä ja nyt.

Romanisiirtolaisia ei kuitenkaan tule nähdä vain autettavina uhreina. Romanit kamppailevat toimeentulonsa ja paremman elämän puolesta ja siksi he ovat täällä. On heidän oma päätöksensä lähteä kotimaistaan ja vaikkei heidän elämänsä täällä kovin ruusuista olekaan, heidän asiansa ovat täällä paremmin kuin siellä, mistä he ovat tulleet. Siksi on hyvä, että romanisiirtolaiset ovat täällä. Euroopan unionin vapaa liikkuvuus on parantanut romanien asemaa; aikaisemmin heillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pysyä kotimaansa köyhyydessä. Samalla se on tehnyt romanien kamppailun ja Euroopan sisäiset elintasoerot näkyväksi.

Yhteiskunnalliset uudistukset eivät synny parlamenteissa edustajien hyvän tahdon seurauksena. Uudistuksia edeltävät aina konkreettiset kamppailut. Lähtemällä liikkeelle romanit ovat tehneet oman kamppailunsa näkyväksi ja vain sitä kautta heidän asemansa voi parantua. Romanien köyhyys ja syrjintä eivät ole uusia asioita, mutta ne ovat nousseet keskusteluun vasta, kun niiden seuraukset ovat levittäytyneet ympäri Eurooppaa. Meidän pitäisi ottaa oppia romaneista ja tuoda omat toimeentuloamme ja vapauttamme koskevat kamppailut kaduille ja tukea toistemme kamppailuja.

Työ, jota Vapaan liikkuvuuden ja sosiaalikeskus Sataman porukat sekä muut tyypit ovat tehneet romanien hyväksi, on valtavan tärkeää. HYYkin kantoi oman pienen kortensa kekooon keväällä ottamalla kantaa kerjäämisen kieltämistä vastaan.

4 kommenttia artikkeliin ”On hyvä että romanit ovat täällä

  1. Kannatat myös raiskaamista? Ainakin jos tekijällä on sen jälkeen parempi olo kuin aikaisemmin.

  2. Niin, kaikkihan me haluamme parempaa elämää itsellemme. Joskus vain meidän ja toisten edut ovat vastakkain. Juuri tuohon omien etujen ajamiseen romanien syrjintäkin perustuu.

  3. Totta kai edut törmäävät ja silloin pitää miettiä kenen on kohtuullista joustaa. Tämä esimerkiksi pätee suomalaista sosiaaliturvaa ja palveluja käsittelevään keskusteluun. Olisiko oikein, että isotuloiset maksaisivat enemmän veroja, että kaikilla olisi kivempaa? Onko jonkun tyypin oikeus planeetan hyvinvoinnin kannalta tuhoisaan kulutokseen tärkeämpi kuin toisten oikeudet toimeentuloon, peruspalveluihin ja asuntoon? Ja mitkä ylipäätään ovat ne rakenteet, jotka tuottavat tällaisen tilanteen ja mikä niiden oikeutus?

    Romaneihin tämä argumentaatio ei edes oikeastaan päde. Romanisiirtolaisia oli Helsingissä kesällä noin 200, nyt varmaan jo vähemmän. Kyse ei ole määrästä, jolla olisi juuri mitään merkitystä kaupungin menoissa. Varsinkin, kun vaatimukset ovat olleet niinkin suureellisia kuin saniteettitilojen ja lasten kouluun pääsyn varsimistaminen.

    Ei, en kannata raiskaamista, enkä ymmärrä, millä perusteella Lukija tulkiset niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s